Ida Huttunen

Ida Huttunen

tiistai 25. marraskuuta 2014

KÄSITTEET + IHMISKÄSITYS

Ihminen
ainoa elossa oleva ihmisten sukuun kuuluva eläinlaji, kaikista kädellisistä eläinlajeista älykkäin.

Humanistinen ihmiskäsitys
uskotaan ihmisen tahtoon, hyvyyteen, luovuuteen sekä kykyyn kasvuun ja kehittymiseen. Tärkeimpiä arvoja ihmisen kunnioittaminen ja puolustaminen.

Ympäristö
fyysisiä, sosiaalisia ja kulttuuritekijöitä, jotka kuuluvat luontoon tai rakennettuun ympäristöön ja joiden kanssa ihminen on vuorovaikutuksessa.

Terveys
Maailma terveysjärjestön määritelmän mukaan terveys on täydellisen psyykkisen, fyysisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila, tällaista tilaa ei kuitenkaan kenenkään ole mahdollista saavuttaa.
Jokainen ihminen määrittää oman terveytensä omalla tavallaan. (ihminen voi tuntea itsensä terveeksi vaikka lääkärit toteaisikin jotakin vammoja tai sairauksia)

Sairaus
poikkeavuus normaalista, tunnistettava häiriö elimistön toiminnassa,

Terveyden ja sairauden eroavaisuudet
"normaalin" eli terveen ja "epänormaalin" eli sairaan erottaminen toisistaan on hankalaa koska ihmisten ominaisuudet ei ole samanlaisia. "Terveita ovat vain ne joita ei ole riittävästi tutkittu..."

Koettu terveys
henkilön ilmaisema kokemus omasta yleisestä terveydentilastaan.

Asiakas
"on aina oikeassa". ostaa tuotteen tai palvelun ja suorittaa siitä hyvästä sovitun maksun.

Potilas
Terveys- ja sairaanhoitopalveluja käyttävä tai muuten niiden kohteena oleva henkilö. (Potilas sana pyritään tulevaisuudessa korvaamaan asiakas sanalla)

Asukas
esimerkiksi vanhainkodissa pitkäaikaisesti asuva vanhus.

Koherenssin tunne
yksilön kyky nähdä ympäristö ja eteen tulevat tilanteen hallittavina, ymmärrettävinä ja mielekkäinä.

Elämänhallinta
yksilön kokemusta siitä, että hän hallitsee omaa elämäänsä.

Sopusointu ympäristön kanssa
on tyytyväinen ympäristöön jossa elää.

Empowerment
(voimaannuttaminen) tarkoittaa ihmisen ja ihmisyhteisöjen mahdollisuuksien, kykyjen ja vaikutusvallan lisääntymistä. Korostuu oma sisäinen vahvistuminen, kokee olevansa sisäisesti vahva ja tasapainossa itsensä sekä ympäristönsä kanssa.

Hallinan tunne ja kyvykkyys
tarkoittaa sitä kuinka hyvin hallitsee omat työtehtävät ja ympäristön.

Terveyden edistäminen
toimintaa, joka antaa ihmiselle mahdollisuuden parantaa ja kontrolloida terveyttään. (esim. terveelliset elämäntavat)

Terveyden edistämisen haasteet
eettisenä haasteena on kuinka pystytään olemaan oikeudenmukaisia ja tasavertaisia. Suomessa väestöryhmien erot terveyspalveluihin pääsyssä sekä terveyden kokemuksissa ovat kansainvälisesti verraten varsin suuria ja ne ovat viime vuosina kasvaneet.

Ehkäisevä hoitotyö
hoidetaan vammoja ennenkuin ne ehtivät syntyä, eli esimerkiksi ehkäistään painehaavojen syntyä vaihtamalla vuodepotilaan asentoa säännöllisesti.

Kuntouttava hoitotyö
tuetaan omatoimisuutta ja pyritään palauttamaan vammautuneen henkilön toimintakykyä takaisin.

Moniammatillinen hoitotyö
useat eri ammattialojen ammattilaiset työskentelevät yhdessä potilaan kanssa ja tavoittelevat yhteisesti sovittua päämäärää.

Millainen on minun ihmiskäsitykseni?

Jokainen ihminen on yksilö, eikä maailmasta löydy kahta täysin samanlaista ihmistä. Kaikilla on oikeus elää ja nauttia elämästä täysillä tuli sitten minkälaisesta perheestä tahansa tai oli ihonväri tai vaikkapa seksuaalinen suuntaus mikä hyvänsä.
Jokaisen tulisi uskaltaa olla ja esiintyä omana itsenään, en kuitenkaan pidä siitä, että "erilaisuutta" tietoisesti korostetaan tai sillä haetaan huomiota ja etuuksia. Saamattomat "nahjukset" saa myös minun niskavillat pystyyn, en voi sietää ihmisiä jotka ei saa mitään aikaiseksi tästä esimerkkinä työttömät sosiaalitoimiston etuuksilla pitkäaikaisesti elävät koska töitä löytyy aina tekevälle, sen eteen joutuu vain joskus näkemään vaivaa. Poikkeuksena tietenkin ne jotka eivät voi jonkin sairauden tai vamman vuoksi ansaita omaa elantoaan.


Woman Hand 1
www.freeimages.com



Lähteet:
http://www.pshp.fi/default.aspx?nodeid=17729&contentlan=1
http://www.etene.fi/c/document_library/get_file?folderId=17135&name=DLFE-526.pdf
http://voimaannuttavakartta.fi/?page_id=4037
https://www.uef.fi/documents/1462980/1462987/Koonti_FI_Vastam%C3%A4ki_Jaana_Dissertation.pdf/8b164daa-7963-4b0e-826a-141aac8fd3f2
 http://www.thl.fi/fi/web/hyvinvointi-ja-terveyserot/eriarvoisuus/terveys/koettu-terveys
http://www2.amk.fi/digma.fi/www.amk.fi/opintojaksot/0407016/1138352400309/1157026947138/1157030182944/1157031526635.html
http://www.stat.fi/meta/kas/ymparisto.html
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00903

2 kommenttia: