Ida Huttunen

Ida Huttunen

keskiviikko 19. marraskuuta 2014

TARTUNTATAUTILAKI

A. Mikä on tartuntatauti?
Lain mukaan tartuntataudilla tarkoitetaan sellaista sairautta tai tartuntaa, jonka aiheuttavat elimistössä lisääntyvät pieneliöt tai niiden osat tai loiset. Tartuntatautina pidetään myös pieneliön myrkyn aiheuttamaa tilaa tai prionin aiheuttamaa tautia.

B. Tartuntatautien vastustamistyö pitää sisällään kohdat  (1-8):
1. Tartuntatautien ehkäisy
Rokotusten, vasta-aineiden ja lääkkeiden antamista, terveyskasvatusta sekä muita yksilöön ja elinympäristöön kohdistuvia toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on tartuntataudin ilmenemisen tai leviämisen estäminen.

2. Tartuntatautien varhaistoteaminen
Taudin etsimiseksi/löytämiseksi järjestettyjä terveystarkastuksia ja seulontatutkimuksia

3. Tartuntatautien seuranta
Kerätään jatkuvasti tietoa, analysoidaan ja tulkitaan sekä välitetään tietoa tartuntatautien torjunnasta vastaaville, tavoitteena havaita tautitapaukset, jotka edellyttävät pikaista diagnostiikkaa, hoitoa, tartunnanjäljitystä tai torjuntaa koskevia toimenpiteitä.

4. Epidemia
Tautitapausten lukumäärä lisääntyy odotettua enemmän jonakin ajanjaksona tietyssä väestössä tai tietyllä alueella.

5. Tutkimus
Lääkärin suorittamaa tutkimus yksilölle tartuntataudin toteamiseksi tai hoidon antamiseksi.

6. Hoito
Lääkärin antama avo- tai laitoshoito

7. Lääkinnällinen kuntoutus

Toimenpiteitä, joilla pyritään ylläpitämään ja parantamaan fyysisistä, psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyä sekä tukemaan ja edistämään elämäntilanteen hallintaa ja itsenäistä suoriutumista päivittäisissä toiminnoissa.

8. Sairaalainfektio
Terveydenhuollon toimintayksikössä annetun hoidon aikana syntynyt tai alkunsa saanut infektio.



C. Tartuntatautien jako

1. Yleisvaarallinen tartuntatauti
Tautia pidetään yleisvaarallisena tartuntatautina jos taudin tarttuvuus on suuri tai tauti leviää nopeasti, jos tauti on vaarallinen ja jos taudin leviäminen voidaan estää tautiin sairastuneeseen tai tautiin sairastuneeksi perustellusti epäiltyyn henkilöön kohdistuvilla toimenpiteillä.
Hepatiitti A, isorokko, keltakuume, Ehec-infektio, influenssa A/H5N1, kolera, kuppa, kurkkumätä, lavantauti, meningokokki-infektio, pikkulavantauti A, B ja C, polio, rutto, pernarutto, salmonella, sars, tuberkuloosi, verenvuotokuumeet

2. Ilmoitettava tartuntatauti
Tautia pidetään ilmoitettavana tartuntatautina jos taudin seuranta edellyttää lääkärin antamia tietoja, taudin tartuntaketjun katkaisemisessa hoidettavalle annettava maksuton hoito on tarpeen tai jos kyseessä on yleisellä rokotusohjelmalla ehkäistävä tauti.
Botulismi, CJD, Ekinokokkoosi, Haemophilus influenzae, Hepatiitti B, Hepatiitti C, Hinkuyskä, Hiv-infektio, Klamydia, Legionella, Listeria, Malaria, Muut mykobakteeritaudit, Puutiaisaivokuume, Rabies ja rabiesepäily, Sankkerit, Sikotauti, Tippuri, Tuhkarokko, Vihurirokko

3. Muu tartuntatauti
Määritellään valtioneuvoksen asetuksella

D. Tartuntatautiin sairastunut
Yleisvaaralliseen ja ilmoitettavaan tartuntatautiin sairastuneen ja sairastuneeksi perustellusti epäilyn henkilön on tiedusteltaessa ilmoitettava asiaa selvittävälle lääkärille tartuntataudin leviämisen estämiseksi tartuntapa, ajankohta ja paikka sekä sen henkilön nimi, jolta hän on voinut saada tartunnan.  Henkilö voidaan eristää sairaanhoitolaitokseen jos taudin leviämisen vaara on ilmeinen ja jos taudin leviämistä ei voi estää muilla toimenpiteillä tai henkilö ei voi taikka halua alistua muihin taudin leviämisen estämiseksi tarpeellisiin toimenpiteisiin.´

E. Tartuntatautien vastustamistyön hallinto
Tartuntatautien vastustamistyön yleinen ohjaus, suunnittelu ja valvonta kuuluu sosiaali- ja terveysministeriölle. Vastustamistyön suunnittelu, ohjaus ja valvonta kuuluu aluehallintovirastolle toimialueellaan. Sairaanhoitopiirin alueella vastustamistyön ohjaus kuuluu sairaanhoitopiirille joka toimii myös vastustamistyön alueellisena asiantuntijana ja seuraa tartuntatautien vastustamistyön toteutumista alueellaan.  Sairaanhoitopiiri ohjaa alueellaan sairaalainfektioiden torjuntaa, seurantaa ja selvittämistä. Tartuntatautien vastustamistyön asiantuntijalaitoksena toimii Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Vastustamistyön asiantuntijaelimenä toimii sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä tartuntatautien neuvottelukunta jonka kokoonpanosta, asettamisesta ja tehtävistä säädetään valtioneuvoston asetuksella.


F. Tartuntatautien ehkäisyn toimenpiteet
Kunnan on järjestettävä yleisiä vapaaehtoisia rokotuksia ja terveystarkastuksia tartuntatautien ehkäisemiseksi.  Yleisiä pakollisia rokotuksia kunnan on järjestettävä sellaisen tartuntataudin leviämisen estämiseksi, joka voi saada aikaan huomattavaa vahinkoa väestön tai sen osan terveydelle, taikka muusta terveydenhoidollisesti tärkeästä syystä.  Terveydenhuollon ammattihenkilöiden tulee ilmoittaa kaikista tietoonsa tulleista rokotteen todetuista tai epäillyistä haittavaikutuksista. Aluehallinto virasto voi määrätä toimialueensa jollakin paikkakunnalla tai tietyssä työpaikassa, laitoksessa, kulkuneuvossa tai vastaavassa paikassa oleskeleville pakollisen terveystarkastuksen, jos tarkastus on yleisvaarallisen tartuntataudin leviämisen estämiseksi tarpeellinen.
Tulee antaa yleisiä ohjeita väestön noudetettaviksi, määrätä asuntoja ja huoltolaitoksia eristettäviksi sekä oppilaitoksia ja päiväkoteja suljettaviksi samoin kuin kieltää väkeä kokoavat tilaisuuden tai antaa näitä koskevia rajoittavia määräyksiä sekä määrätä toimeenpantavaksi puhdistuksia ja desinfioimisia tai, jos desinfiointi esineen arvo huomioon ottaen tulee suhteettoman kalliiksi, määrätä esine hävitettäväksi.

G. Ilmoitukset
Lääkärin ja hammaslääkärin tulee tehdä ilmoitus epäilemästään tai toteamastaan yleisvaarallisesta tai ilmoitettavasta tartuntataudista Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle.  Laboratorion on tehtävä ilmoitus toteamastaan yleisvaarallisen tai ilmoitettavan tartuntataudin mikrobilöydöksestä. Tartuntatauti—imoitus sisältää potilaan tunnistetiedot ja tiedon ilmoituksen tekijästä samoin kuin sellaiset valtioneuvoston asetuksella tarkemmin säädettävät potilasta, tautia tai mikrobilöydöstä, tartuntatapaa, - aikaa ja –paikkaa sekä hoitoa koskevat tiedot, jotka ovat välttämättömiä tartuntatautien ehkäisemiseksi tai epidemioiden selvittämiseksi ja leviämisen estämiseksi.
http://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/seuranta-ja-epidemiat/tartuntatautirekisteri

H. Maksut ja korvaukset
Henkilö, joka on tartuntataudin leviämisen estämiseksi määrätty olemaan poissa ansityöstään, eristettävänä tai karanteenissa, on oikeutettu saamaan päivärahaa siten kuin sairausvakuutuslaissa päivärahasta säädetään. Sama oikeus on lapsen huoltajalla, jos alle 16-vuotias lapsi on edellä mainituista syistä määrätty pidettäväksi kotona ja huoltaja on tämän vuoksi estynyt tekemästä ansiotyötään. Henkilöllä on myös päivärahan lisäksi oikeus saada siten kuin sairausvakuutuslaissa säädetään korvausta hänelle aiheutuneesta ansion menetyksestä. Työnantajalla on myös oikeus saada puuttuvalta osalta korvaus siten kuin sairausvakuutuslaissa säädetään. Omistajalla on oikeus saada asianomaiselta kunnalta korvaus esineestä, joka tartuntataudin leviämisen estämiseksi on viranomaisen määräyksestä hävitetty tai käsitelty siten, että se on pilaantunut tai vahingoittunut. Korvauksena suoritetaan esineen arvo tai arvonalennus. Arvottomasta esineestä ei suoriteta korvausta, ellei korvauksen suorittamiseen ole erityisen painavia syitä.


 Lähteet: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1986/19860583
http://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/seuranta-ja-epidemiat/tartuntatautirekisteri



2 kommenttia:

  1. Wau!!
    Miten itse ennaltaehkäiset tautien leviämistä?? Mikä on mielestäsi suurin tartuntatauti, joka meitä uhkaa??

    VastaaPoista
  2. käsienpesu, käsidesi, käsienpesu, käsidesi jne...
    MRSA on se yleisin "sairaalabakteeri" joten se varmaankin uhkaa meitä eniten kun se vielä leviääkin niin helposti..

    VastaaPoista