Autoritäärinen kasvatus on hyvin aikuisjohtoista eikä lapsen mielipiteitä kuunnella. Aikuisen auktoriteettia ei voi kyseenalaistaa ja kaikki päätöksenteko on aikuisen käsissä.
Aikuisen käytös voi olla syyttelevää, moittivaa ja jopa rankaisevaa, epäjohdonmukaista ja yllätyksellistä. Sääntöjä ja kieltoja ei perustella, niitä on vain toteltava. Joissain tilanteissa aikuinen voi kaveerata lapsen kanssa ja ongelmatilanteissa "vajoaa" itse lapsen tilaan.
Seurauksena tästä, lapsesta voi tulla epäluuloinen itsensä suhteen ja hänen luonteensa on usein alistuvainen. Lapsesta voi tulla myös hyvin hiljainen ja poissaoleva eikä hänelle kehity minkäänlaisia neuvottelutaitoja.
Lapsen ja aikuisen suhde tällaisessa kasvatuksessa muodostuu mielestäni melko huonosti, lapsi ei voi koskaan tietää millä mielellä vanhemmat on mikäkin päivä ja mitä silloin saa ja ei saa tehdä. Vaikka lapselle asetetaan rajat, ne voi päivän mukaan muuttua ja tällöin lapsi ei koskaan tiedä kuinka tulisi toimia.
VAPAA KASVATUS
Vapaa kasvatus on syntynyt vastapainoksi autoritääriselle kasvatusotteelle. Aikuinen tietoisesti luopuu kasvatusvastuustaan ja ohjausvelvollisuudestaan. Lapsi saa itse päättää mitä tekee milloinkin ja ohjautuu siis omien kykyjensä ja mielihalujensa mukaan. Kasvatuksessa käytetään apuna palkkioita, rangaistuksia ja kaupankäyntiä.
Seurauksena tästä, lapsi ei opi sietämään pettymyksiä ja saattaa raivota ja saada kiukunpuuskia pienistäkin asioista. Lapsi saattaa tuntea olonsa myös turvattomaksi ja kokea että vanhemmat ovat välinpitämättömiä.
Lapsen ja aikuisen suhden tällaisessa kasvatusotteessa muodostuu mielestäni heikosti, lapsi ei ehkä opi tuntemaan vanhempiaan kunnolla ja ajattelee heidän olevan välinpitämättömiä. Toisaalta tämä kasvatusmalli opettaa itsenäiseen elämään ja palkkiot siihen ettei mikään tässä maailmassa tule ilmaiseksi.
OHJAAVA KASVATUS
Ohjaavassa kasvatusotteessa vanhemmat asettavat lapselle perustellut rajat, ovat johdonmukaisia ja vuorovaikuttavat lapsen kanssa ja heillä on empatiakykyä. Kasvatus on lapsilähtöistä muttei lapsijohtoista ja toiminnan pohjana ovat lapsen tarpeet.
Seurauksena tästä, lapsi pystyy luottamaan vanhempiinsa ja vanhempien ja lapsen välille muodostuu terve hyvinvoiva suhde. Lapsesta kasvaa tasapainoinen, rohkea ja vastuuntuntoinen.
Lapsen ja aikuisen suhde mielestäni muodostuu erinomaisesti tämän kasvatusotteen toteutuessa, lapsen ja vanhemman välillä on luottamus sekä paljon vuorovaikutusta.
"CURLING VANHEMMUUS"
Tässä kasvatustyylissä vanhemmat raivaavat lapsensa tieltä jokaikisen kompastuskiven ja pettymyksen. Lapsen koko elämä on pelkkää sileää curling rataa eikä lapsi koskaan opi käsittelemään vastoinkäymisiä. Näistä lapsista kasvaa röyhkeitä aikuisia jotka eivät tunne häpeää eivätkä siedä pettymyksiä.
Mielestäni tämä on erittäin huono tyyli kasvattaa, lapsista tulee pikkuvanhoja komentelijoita ja nämä lapset aiheuttavat mielipahaa toisille lapsille esim. päiväkodissa ja ovat röyhkeitä myös vanhemmille ihmisille.
![]() |
www.freeimages.com |
LAKI LAPSEN HUOLLOSTA JA TAPAAMISOIKEUDESTA
En itse tunne kovin monta eron kokenutta perhettä niin henkilökohtaisesti, että tietäisin kuinka heillä toimii tämä kyseinen laki.
Kuulemani mukaan paljon väännetään tapaamisoikeuksista ja siitä kumman vanhemmat luona lapset pääosin asuvat.
Myös raha-asioista olen kuullut kiisteltävän, kuka maksaa harrastukset ja muut vapaa-ajan kulut?
Varsinkin riitaisissa eroissa näistä asioista on vaikea saada selkoa kun vanhemmat eivät pysty kommunikoimaan keskenään kunnolla ja lapset joutuvat ikävään välikäteen.
KASVATUSTIETOISUUS
Kyseinen termi oli minulle uusi. En usko että kovinkaan monella vanhemmalla on "aikaa" miettiä tällaisia, esimerkiksi jos lapsi kiljuu täyttä kurkkua kassajonossa että haluaa tikkarin, heittäytyy maahan makaamaan ja muut ihmiset tuijottaa paheksuvasti tilannetta. Tällaisissa tilanteissa sitä varmaan vaan toimii ensimmäisen päähänpiston mukaan, sen enempää miettimättä, jotta pääsisi vain nopeasti ulos tilanteesta.
Lähteet: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1983/19830361
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=kot00301
http://www.freeimages.com
Hitsi, miten hienosti olet yhdistänyt teorian ja omat ajatukset..
VastaaPoistaMillainen kasvattajan ajattelet itsestäsi joskus ehkä tulevan??
Tietenkin toivoisin pystyväni kasvattamaan mahdolliset tulevat lapseni ohjaavan kasvatuksen tyyliin, kuten varmaan moni muukin tuleva vanhempi. Veikkaan kuitenkin että kallistun vapaan ja ohjaavan välimaastoon ja "curlingia" pyrin karttamaan kaikin keinoin..
Poista