Ida Huttunen

Ida Huttunen

perjantai 26. syyskuuta 2014

TUMMAN VEDEN PÄÄLLÄ

Katsoin elokuvan Tumman veden päällä, se oli puhutteleva, erittäin synkkä kuvaus Peten elämästä. Olen katsonut elokuvan jo kertaalleen aikaisemmin, mutta nyt tämän psyykkisen kurssin myötä olen oppinut ajattelemaan asioita eri kantilta ja tälläkertaa elokuva todella pisti miettimään.

Mindmapissa olen kuvannut elokuvasta poimimiani asioita Peten elämästä. Pete on 7 vuotias poika ja ulkoapäin katsottuna perhe saattaa vaikuttaa ihan hyvältä, ainakin hyvinä päivinä. 

Lähdin miettimään Peten elämää Bowlbyn kiintymyssuhdeteorian kautta, jota kävimme koulussa tunneilla läpi. Turvattomassa ja ristiriitaisessa kiintymyssuhteessa aikuinen on epäjohdonmukainen reaktioissaan, kuten Peten isä elokuvassa oikeastaan kaikissa kohtauksissa joissa isä oli juovuksissa. Antaa välillä hellyyttä, tästä mieleeni tuli kohtaus jossa Pete ja muu perhe on aurinkoisena kesäpäivänä ulkona auringonotossa ja halailevat toisiaan.
Jäsentymättömässä eli kaoottisessa kiintymyssuhteessa lapsi ei opi kuinka aikuisten kanssa kommunikoidaan, elokuvassa Petelle ei koskaan selitetty tai puhuttu läpi riitatilanteita, eikä hänelle juteltu eikä kerrottu mistään. Peten elämään liittyi myös hyvin vahvasti psyykkistä ja fyysistä väkivaltaa, isä juovuksissa hakkasi äitiä ja lopulta yritti tappaa hänet. Elokuvan lopulla isä löi myös Peteä. Jos Pete oli tehnyt pienenkin virheen/erheen rangaistukset olivat fyysisiä. Pete näkee jatkuvasti pelottavia painajaisunia isästään.

Solar Films
Solar Films
Petellä ei oikeastaan ollut ystäviä, vain mielikuvitusystävä sekä yksi samankaltaisesta perhetilanteesta tuleva poika. Naapurin pojat olivat Petelle ilkeitä ja muutenkin naapurit paheksuivat ja säälivät koko perhettä. Pete sai biologiselta isältää syntymäpäivälahjaksi polkuauton ja nämä naapurinpojat alkoivat heti "kaveerata" Peten kanssa mutta todellisuudessa veivät vain polkuauton eivätkä ottaneet Peteä leikkiin. Pete ei uskaltanut sanoa heille mitään vastaan, hän oli alistunut kiusaamiselle.

Tilanneta hiukan paranti se, että Petellä oli ihanat, rakastavat isovanhemmat. Ukki oli Petelle enemmän isähahmo kuin kukaan muu elokuvassa. Pete, pikkusisko ja äiti lähtivät aina isän juopotellessa isovanhemmille pakoon.
Solar Films
Solar Films

Pete ei ymmärrä mikä on oikein ja mikä väärin, koska isä tekee jatkuvasti vääryyttä kotona. Pete varastaa esimerkiksi kaverin pennikokoelmasta ja tutkii isänsä työpapereita vaikka tietää sen olevan kiellettyä.

Mielestäni sydäntä riipaisivin ja kammottavin kohtaus elokuvassa oli kun isä vei Peten uimaan. Ensin isä yritti houkutella Peteä veteen mutta Pete kieltäytyi. Tästä seurauksena isä väkisin kantoi Peten syvälle veteen ja heitti hänet syvyyksiin. Kun Peteä ei näkynytkään heti pinnalla, koska hän ei osannut uida, isä raivostui Petelle ja nuhteli häntä kovin ottein. Tämä varmasti oli hämmentävää lapselle koska hänhän ei itse tehnyt oikeasti mitään väärää vaan isä kimpaantui ja turhautui.

Solar Films
Solari Films
Pete ei saa tavata biologista isäänsä koska isäpuoli (jota yllä kutsun isäksi) on niin järjettömän mustasukkainen asiasta ja kuvittelee että tällä biologisella isällä ja äidillä on jotain meneillään vaikka todellisuudessa näin ei ole. Kaksi kertaa elokuvan aikana Pete tapaa biologista isäänsä mutta kummallakin kerralla isäpuoli keskeyttää tapaamiset ja suuttuu silmittömästi.


Kuvat:
http://www.solarfilms.com/elokuvat/kaikki/tummanvedenpaalla/fi_FI/kohtauskuvat/

2 kommenttia:

  1. Mieletöntä nainen!!
    Sun oppiminen ja matka ammattilaisuuteen on erittäin hyvässä vauhdissa.

    VastaaPoista