Ida Huttunen

Ida Huttunen

torstai 2. lokakuuta 2014

TOPPIPAIKAN ESITTELY + ENSIMMÄISEN VIIKON KUULUMISET

Olen työharjoittelussa englanninkielisessä päiväkodissa Pirkanmaalla. Lapsia päiväkodilla on tällähetkellä 38 ja he ovat 3-6vuotiaita. Työntekijöitä on yhteensä 8 + harjoittelijat, työkieli on englanti.
Pääosin työskentelen 4-5vuotiaiden ryhmässä, yhdessä kahden opettajan kanssa.

Aamulla kun lapset tulevat päiväkotiin heillä on ensimmäiseksi aamupala ja sen jälkeen vapaata leikkiaikaa. Lasten lempipuuhaa on leikkiä legoilla sekä tehdä pistelytöitä. Aamuisin tehtäväni on ollut vahtia lasten leikkejä sekä auttaa pistelytöissä. Olen päässyt jo vähän alkujännityksestä ja alkanut luottaa itseeni enemmän, esimerkiksi uskallan jo itse puuttua jos näen jotakin väärä tapahtuvan. Lapset eivät ensimmäisinä päivinä uskoneet oikeastaan mitään mitä sanoin mutta nyt pikkuhiljaa alkavat jo ehkä ajatella minua yhtenä opeista.
Vähän ennen puolta kymmentä on siivousaika, jolloin kaikki lapset osallistuvat lelujen paikoille laittamiseen ja tämän jälkeen jakautuvat omiin ryhmiinsä.
Meidän ryhmä on ainakin tähän asti mennyt ulkoilemaan aamuleikkien jälkeen. Lapset pukevat jo pääosin itse ulkovaatteet mutta välillä täytyy auttaa esimerkiksi vetoketjujen ja kengännauhojen kanssa ja vahtia että he laittavat tarpeeksi vaattetta päälle.
Ulkona lapset leikkivät vapaasti, kuitenkin sääntöjäkin on, tottakai. Kiipeilytelineeseen ei mennä lelujen kanssa ja keinuissa ollaan istualteen eikä muut lapset saa mennä keinualueelle leikkimään etteivät jää keinuvien lasten alle, keinuista ei myöskään saa hyppiä. Hiekkalaatikko on myös kovassa käytössä ja varsinkin pojat tykkäävät ajella lelurekoilla ja niistä tulee välillä vähän tappeluakin että kuka saa ajaa tänään punaista rekkaa, näitä sitten selvitellään ja vahditaan. Ulkoilun päätteksi on myös siivousaika jolloin lapset keräävät pihalelut paikoilleen. Tämän jälkeen mennään takaisin sisälle, riisutaan ulkovaatteet ja mennään oman ryhmän tilaan aamupiiriin.
Piirin jälkeen lapset saavat leikkiä vapaasti tai sitten tekevät jotakin ohjattua esimerkiksi tänään teimme askartelun.
Sitten on lounasaika, tätä en ole päässyt näkemään koska olen tällöin aina itse syömässä ammattikoululla.
Lounaan jälkeen lapset menevät päiväunille, kaikille on omat pikkusängyt joihin he käpertyvät päiväunosille. Lapsille luetaan satu, sain eilen itse lukea heille, Lapset eivät ihan niin helposti asetu päiväunille vaan yleensä pitää useampaan otteeseen rauhoitella lapsia. Taustalla soi hiljaisella unimusiikkia. Yksi opeista vahtii nukkuvia lapsia kokoajan. Lapset nukkuvat yleensä 1-2h, jotkut täytyy herättää tunnin nukkumisen jälkeen vanhempien pyynnöstä. Jos en ole vahtimassa päiväunia, olen tehnyt valmiiksi pistelymalleja sekä valmistellut muita askarteluja tai ollut eskarilaisten kanssa leikkimässä.
Kun lapset heräävät he menevät taas ulos, olen ollut apuna taas pukemisessa ja sitten kun kaikki ovat heränneet ja pukeneet, menen itsekin ulos.
Sitten tullaan taas sisälle ja syödään välipala. Olen avustanut välipalalla, kaatanut maitoa mukeihin yms. pientä ja syönnin jälkeen lakaissut lattioita ja pyyhkinyt pöytiä.
Tämän jälkeen kokoonnutaan taas ryhmiin tarinatuokiolle, lapsille luetaan jokin satu ääneen ja näytetään kirjan kuvat. Olen lukenut kaksi kertaa 5-6vuotiaiden ryhmälle ja tänään luin ensimmäisen kerran englanniksi ja ihan hyvin meni. Vaikeinta on tietenkin saada lapset keskittymään mutta aika hyvin on kuitenkin mennyt ja minulla on kuitenkin ollut oikea ope taustalla kokoajan jos tulee jokin vaikea tilanne.
Sitte on taas hetki vapaata leikkiä sisällä ja sen jälkeen lähdetään taas ulos. Lapset ulkoilevat yleensä niin kauan että vanhemmat tulevatkin jo hakemaan kotiin.

Onnistumiset: Alan muistamaan jo kaikkien ryhmäläisteni nimet, englanninkieli alkaa tulla jo luonnostaan

Kehitettävää: Pitäisi vielä rohkeammin puuttua jos näkee lasten leikeissä jotain väärää, kehittää auktoriteettiä lasten ja itseni välille niin että he uskoisivat minua vielä paremmin





3 kommenttia:

  1. Miltä tuntuu työskennellä englanniksi? millä kielellä lapset kommunikoivat keskenään, jos he ovat esimerkiksi samaa kansallisuutta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aluksi työskentely englanniksi tuntui vähän haastavalta ja ohjaaja sanoi että saan kyllä puhua suomeakin ja ettei se haittaa. Mutta nyt pikkuhiljaa olen alkanut puhua lapsille oikeastaan pelkästään englantia, ottaen tietysti huomioon lapsen iän ja sen kuinka paljon lapsi ymmärtää englannin kieltä. Sanon aina asian ensin englanniksi ja jos ei lapsi ymmärrä sanon saman suomeksi. Lapset ovat kaikki suomalaisia ja kommunikoivat keskenään pääosin suomeksi, joitain englannin kielen sanoja on kuitenkin puheen joukossa.

      Poista
  2. Moi
    Katja kysyikin minun kysymykseni.
    Hienoa kuulla myös Sinusta.

    VastaaPoista