![]() |
www.freeimages.com |
Hoidat 9kk-1v lapsia päiväkodissa. Mitkä taidot heillä ovat kehittyneet hienomotoriikan ja karkean motoriikan alueilla?
8-10kk ikäisenä lapsi oppii ensin ryömimään ja sitten konttamaan jonka jälkeen seisomaan tuettuna. 9-kuisena lapselle kehittyy ns. pinsettiote eli lapsi voi tarttua tavaroihin peukalon ja etusormen välisellä otteella. 12kk iässä lapsi jo usein seisoo ilman tukea ja ottaa jo ensiaskeleitaan ja osaa laskeutua seisoma-asennosta istuma-asentoon. Lapsi alkaa opetella riisumaan vaatteita ja syömään itse.
Olet puolivuotiaan lapsen hoitajana kotona. Mitä taitoja tämän ikäisellä lapsella jo on?
Lapsi osaa kääntyä selinmakuulta kyljelleen ja pystyy potkimaan esineitä jaloillaan. Lapsi pystyy tarttumaan esineisiin kahdella kädellä ja yleensä yrittää laittaa kaiken suuhunsa. Jotkut lapsista pystyy jo istumaan tukea vasten.
9-12kk lapsen:
RAVITSEMUS - lapsi voi syödä jo pikkuhiljaa samaa ruokaa kuin muu perhe. Ruoka erotetaan lapselle valmistusvaiheessa ennen maustamista ja suolaamista. Ruoka soseutetaan tarvittaessa. Ei rasvattua ja paistettua ruokaa. Ruokailussa tärkeää monipuolisuus ja säännöllisyys. Siirrytään vähitellen tavallisiin maitotuotteisiin. Lapsi säätelee usein itse ruokamääränsä.
PUKEUTUMINEN - vaatteiden tulisi olla keveitä, sopivan kokoisia ja puhtaita. Lapsi palelee, kun kaula ja niska ovat kylmiä. Pää, korvat ja ohimot tulee suojata hyvin. Vaatteiden pukemisen ja riisumisen tulee olla helppoa ja vaatteiden tulee kestää hyvin pesua.
PUHTAUS - normaali-ihoista voi pestä useammin ja kuivaihoista harvemmin. Pesu tehdään miedoilla pesunesteillä tai pesuvoiteella saippuan sijaan. Alle 1-vuotiasta ei kannata viedä saunaan koska lämmönsäätelykyky on vielä kehittymätön. Aamuisin ja iltaisin pestään kasvot, kädet ja pylly esimerkiksi perusvoiteella. Taipeet ja poimut kuivataan taputtelemalla. Silmistä pyyhitään mahdolliset rähmät pois ulkonurkasta sisäänpäin veteen kostutetulla vanulla. Korvat puhdistetaan kylvyn yhteydessä esimerkiksi talouspaperin avulla, vain näkyvät osat. Korvaan ei saa työntää mitään sisälle koska tärykalvot ovat melko lähellä korvan suuaukkoa.
HAMPAIDEN HOITO - ensimmäisten hampaiden puhkeamisen jälkeen lasta aletaan totuttaa hampaiden harjaamiseen. Vältetään sokerisia, makeita ruokia ja pidetään ruokailuajoista kiinni. Mehujen sijaan vesi janojuomana. Vältetään bakteerien leviämistä oman syljen mukana lapsen suuhun (esim. ei maisteta lasta syötettäessä lusikasta ja sitten lapsen suuhun, eikä lattialle pudonnutta tuttia käytetä omassa suussa ennen lapsen suuta). Tuttipullosta ja tutista tulisi luopua n. 12kk iässä.
ERITYS - kiinteään ruokaan siirryttäessä uloste muuttuu sinapinkeltaisesta ruskeaan. Lapsi voi virtsata jopa kerran tunnissa, mutta ainakin 4 kertaa päivässä, eikä pysty vielä pidättämään virtsaa kovin kauaa.
UNI JA LEPO - riittävä uni on tärkeää lapsen hyvinvoinnin ja kehityksen kannalta. Lapselle alkaa muodostua selkeä vuorokausirytmi, pisin unijakso voi olla jo 8-12h, herää keskimäärin 1-3 kertaa yössä. Hampaiden puhkeaminen, vilkkaat päivät ja sairauspäivät asettavat haasteen nukkumiselle. Väsymyksen tunnistaminen ja oikean nukahtamisajankohdan etsiminen on tärkeää.
KUUME - ei ole vaarallista, jos lapsen yleiskunto on hyvä. Hyvä merkki on, jos lapsi jaksaa kuumeisenakin innostua leikeistä, mikäli lapsi on veltto ja haluton eikä halua juoda, on kyse luultavasti vakavammasta sairaudesta. Lämpö mitataan kun lapsi on ensin levännyt n.20min viileässä huoneessa. Normaali aamulämpö on 37 astetta ja iltalämpö 37,5astetta. Tarkka kehon lämpötila mitataan peräaukosta. Kainalosta, korvasta tai suusta mitattu lämpö ei anna kehon tarkkaa lämpötilaa. Kun lapsi on aktiivinen ja leikkii tai oleskelee kuumassa huoneessa, kehon lämpötila voi normaalistikin nousta 38 asteeseen. Lapsi ei voi mennä kuumeisena päivähoitoon. Lääkäriin mennään seuraavana päivänä jos lapsi ei suostu juomaan, hän on alle 2-vuotias ja kuumetta on yli 39 astetta. Lääkäriin välittömästi jos lapsi on huonokuntoinen ja jos kuumeen yhteydessä esiintyy hengitysvaikeuksia tai jos kuumetta on yli 40,5 astetta. Kotihoidossa vaatetetaan lapsi kevyesti ja pidetään huoneen lämpötila viileänä. Lapselle annettava runsaasti juotavaa. Lapsen ei tarvitse maata kokoajan vuoteessa, jos hän on mielummin jalkeilla ja leikkii. Lapselle voidaan antaa kuumetta laskevaa lääkettä illalla, se auttaa lasta nukkumaan rauhallisemmin.
VESIROKKO - on erittäin tarttuva lastensairaus, jonka aiheuttaa virus. Vesirokon voi sairastaa vain kerran elämässä. Oireina kuume ja kokovartalon peittämät ruvet ja näppylät. Esiintyy yleisimmin leikki- ja kouluikäisillä lapsilla. Lääkitystä rokkoon ei ole olemassa. Ensioireita ovat matala kuume ja päänsärky, jonka jälkeen kasvoihin ja rintaan nousee sairaudelle tyypillistä ihottumaa, joka leviää vähitellen muualle kehoon. Ihottuma on ensin kutisevaa, punatäpläistä, sitten täplät muuttuvat näppylöiksi ja lopulta rakkuloiksi. Rakkuloiden määrä voi vaihdella, muutamasta jopa sataan. Parin päivän kuluessa rakkulat kuivuvat tai halkeilevat ja niiden tilalle muodostuu rupea. Sairaus kestää yleensä n. viikon. Pienet lapset sairastavat rokon yleensä lievänä ja isommat lapset voimakkaampana. Lapsella on taipumus raapia kutisevaa ihoaan, josta voi seurata bakteeritulehdus ihottuma-alueille. Lapsi ei saa mennä päiväkotiin, ennenkuin kaikki näppylät on hävinneet ja kunnes hän on kuumeeton. Ota yhteyttä lääkäriin seuraavana päivänä, jos lapsi on alle 2-vuotias, ei suostu juomaan tai jos kuumetta on yli 39 astetta tai jos kuume jatkuu vielä ihottuman hävittyä. Ota heti yhteys lääkäriin jos lapsi on haluton ja veltto tai jos hänellä on hengitysvaikeuksia tai yskää tai kuumetta on yli 40,5 astetta. Kotihoidossa huone pidetään viileänä ja lapsi vaatetetaan kevyesti. Lapsen on juotava runsaasti. Kutinaa voidaan lievittää linimentillä, jota saa apteekista. Jos lapsi raapii ihottumaa paljon, hänelle voidaan laittaa yöksi käsineet ja kynnet leikataan lyhyeksi.
Lähteet:
http://www.sairaslapsi.com/sairaudet/vesirokko
http://www.sairaslapsi.com/sairaudet/kuume
http://www.mll.fi/vanhempainnetti/tietokulma/kasvu_ja_kehitys/0_1-vuotias/liikkumaan_oppiminen/
http://www.mll.fi/vanhempainnetti/tietokulma/lapsenruokailu/vauva/
https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CB4QFjAA&url=https%3A%2F%2Fwww.perheaikaa.fi%2F6-12%2520kk%2520vauvan%2520uni%2520ja%2520tavalliset%2520univaikeudet.pdf&ei=7P8kVOb3COOaygO-74LgDg&usg=AFQjCNE7VpvS7vJo9Q-pMN47l5qZMeJzkQ&bvm=bv.76247554,d.bGQ
http://www.pampers.fi/vaipan-vaihto-vaipanvaihdon-helpottaminen#2
MLL, Kotineuvola Oy, Vauvan hoito-opas
MLL, Kotineuvola Oy, Leikki-ikäisen hoito-opas
Toivottavasti kaikki materiaali on Sinulla myös muualla tallessa. Muista näyttää blogi myös ohjaajalle.
VastaaPoistaOn tallessa, tämä on osa sitä meidän ryhmätyötä, jaettiin kaikille oma ikäryhmä, josta sitten etsii tietoa. Palautan tän sulle myös s-postilla niinkuin oli puhe, tänne blogiin on vaan niin kiva kirjoitella :)
Poista