Ida Huttunen

Ida Huttunen

torstai 4. joulukuuta 2014

ERGONOMIA HOITOTYÖSSÄ

Ergonomialla tarkoitetaan työtehtävien sovelluttamista ihmiselle mahdollisimman ei kuormittaviksi, käyttäen apuvälineitä ja oikeita työasentoja raskaissa töissä.

Hoitajan työssä tärkeää on oppia alusta alkaen käyttämään apuvälineitä esimerkiksi potilaan nostoissa, käännöissä ja siirroissa. Erilaiset apuvälineet helpottavat työtä, eikä hoitajan tarvitse repiä ja rehkiä esimerkiksi potilaan nostossa. Apuvälineiden käyttö on useimmissa tilanteissa myös potilaalle mukavampi tapa kun esimerkiksi housun punteista tai käsistä ylös "repiminen".

Omista työasennoistani en oikein vielä osaa sanoa kun en koskaan ole työskennellyt hoitajan työtehtävissä. Olen huomannut että usein nostaessani jotakin raskasta, nostan sen selällä enkä jaloilla, tästä huonosta, selkää kuormittavasta tavasta tulisi opetella pois.


2 kommenttia:

  1. Miten koit ergoomian toimimisen päiväkodissa?? Miten selviät 100 kiloisen miehen siirroista??

    VastaaPoista
  2. Ergonomia toimi joiltakin osin ihan ok päiväkodilla mutta esimerkiksi kun pelaili lasten kanssa jotakin pöydän ääressä tai teki askarteluja oli pöytä itselle aivan liian matala ja jakkara tosi pieni..
    100kiloisen miehen siirrosta luulisin selviäväni työtovereiden avulla ja nostokoneella sekä muilla apuvälineillä riippuen tietenkin, kuinka paljon mies pystyy itse ponnistelemaan siirrossa.

    VastaaPoista