Ida Huttunen

Ida Huttunen

keskiviikko 10. joulukuuta 2014

KOUKKUNIEMI + PÄIVÄPERHO

Saimme hienon mahdollisuuden päästä tutustumaan "vanhainkodin" maailmaan Koukkuniemessä sekä Päiväperhoon.
Tutustumisista sain irti todella paljon, pääsi näkemään lähihoitajan laajaa työkenttää sisältä päin ja tutustumaan tätä kautta työhön laajemmin kuin koulussa istumalla.

KOUKKUNIEMI

Vanhainkoti palvelee ikäihmisiä, jotka ei pysty asumaan omassa kodissaan kotihoidon tai muiden kotona asumista tukevien palvelujen turvin vaan tarvitsevat jatkuvaa hoitoa ja kuntouttavaa toimintaa. Vanhainkodissa asukkaita on n. 545.
Koukkuniemen alueella toimii myös sairaala jossa on n. 164 potilasta. Tehostetussa palveluasumisessa asukkaita on n.110.

Laitokseen pääsee asumaan vain tamperelaiset ikäihmiset jotka ei pärjää enää kotihoidonkaan turvin kotona. Asiakasohjausyksikkö päättää pääseekö ikäihminen laitokseen vai ei. Laitoshoidon maksu määräytyy tulojen mukaan. (n.100€/kk)
Palveluasumisessa ikäihminen vuokraa itselleen asunnon Koukkuniemeltä ja kaikki terveyspalvelut, lääkkeet, ruoka ym. maksetaan erikseen. Palveluasuminen maksaa arviolta toistatonnia kuukaudessa mutta siihen on saatavilla tukia ja avustuksia tarpeen vaatiessa.

Perushoidon lisäksi Koukkuniemessä järjestetään paljon tapahtumia (esim. tällähetkellä oli tarjolla jos jonkinmoista joulujuttua), retkiä, esityksiä, taidenäyttelyitä, kerhoja, ulkoilua ym. toimintaa ikäihmisille.

Omaiset saavat vierailla Koukkuniemessä periaatteessa milloin vain. Oman mummun tai papan voi omainen viedä myös esimerkiksi jouluaterialle kotiin, yleensä kuitenkin vain päiväksi koska yötä he eivät yleensä pärjäisi ilman hoitajia.

Ikäihmisen palvelupolku/hoitoketju voi olla esimerkiksi:
Kotihoito - Sairaala (ensiapu) - väliaikaishoito - jonotus - Koukkuniemi

Lähihoitajan on otettava ikäihmisten laitoshoidossa huomioon eettiset periaatteet, hyvä ja asiallinen käytös mutta kuitenkin täytyy pyrkiä olemaan "kiva". Jos mielii vakiopaikkaa ikäihmisten parissa on suuntautumisvaihtoehdoksi hyvä valita vanhuspuoli, kuitenkin pidempiäkin sijaisuuksia voi tehdä vaikka olisi suuntautunut johonkin muuhun, koska perushoito tulee olla hanskassa jokaisella lähihoitajalla.

Hoitotahto = "potilasta hoidetaan niinkuin hän itse haluaa", potilas voi tehdä hoitotahdon jos hän on oikeuskelpoinen. Esimerkiksi ei halua hoitoa mikäli hyvää ennustetta paranemisesta ei ole vaan vaihtoehtona olisi esimerkiksi hengityskone tai jokin muu "laite joka pitää hengissä".

Edunvalvoja = huolehtii potilaan/asukkaan omaisuudesta ja taloudellisista asioista. Yleensä lähiomainen.

1 kommentti: