Ida Huttunen

Ida Huttunen

sunnuntai 14. joulukuuta 2014

KLASSIKKO PITÄÄ PITANSA / APTEEKKILEHTI

Asetyylihappo eli ASA on maailman yleisin tulehduskipulääke. Sitä otetaan yli 100miljoonaa annosta päivässä ja sitä myydään yli sadassa maassa. Sitä myydään useilla eri tuotenimillä kuten Asperin, Disperin ja Primaspan.
Asetyylisalisyylihappo imeytyy nopeasti, esim. Aspirin Zipp- valmiste saavuttaa suurimman pitoisuuden 10-20min sen ottamisesta, tämän takia se onkin hyvä apu tilanteisiin joissa tarvitaan nopeaa kivun lievitystä.
Asetyylisalisyylihappo on myös keskeinen lääke sydänkohtausten ja aivohalvausten ehkäisyssä. Akuutissa rintakipukohtauksessa vähintään 300mg asetyylisalisyylihappoa pureskeltuna, voi olla jopa hengen pelastava toimenpide.
Asetyylisalisyylihappoa ei kuitenkaan perusterveen tule syödä pitkäaikaisesti ennaltaehkäisevästi, koska se lisää verenvuotoriskiä ja ärsyttää vatsaa.
Tällähetkellä tutkitaan, soveltuisiko asetyylisalisyylihappo myös suolistosyövän ehkäisyssä. Tutkimus on kuitenkin vielä teorianmuodostusvaiheessa.

Apoteekki 01/2014 / Jukka Nortio

http://www.verkkoapteekki.fi/index.php/cPath/1250_1253
Valitsin artikkelin koska se oli mielenkiintoinen ja sisälsi tietoa maailman eniten käytetystä lääkkeestä. Minulle oli uutta että asetyylisalisyylihappoa käytetään myös sydänkohtausten ja aivohalvausten ehkäisyssä.

1 kommentti:

  1. Hienoa. Mitä ajattelet tulevaisuudessa Apteekkilehden tuomasta ammattilisesta hyödystä??

    VastaaPoista