Ida Huttunen

Ida Huttunen

perjantai 5. joulukuuta 2014

LÄÄKEHOIDON TEHTÄVÄ


Raimo Raikas on sairastanut aikuistyypin diabetekseen ja hänelle on annettu tablettihoidoksi Metformin 500mg 1x2. Mitkä ovat lääkkeen vaikutukset ja haittavaikutukset? Löytyykö lääkkeelle rinnakkaisvalmistetta? Mikä on edullisin valmiste?
Lääke vaikuttaa alentamalla veren kohonnutta sokeripitoisuutta pääasiassa estämällä maksassa sokerin muodostumista muista ravintoaineista ja parantamalla kudosten sokerinkulutusta.
Haittavaikutuksia voi ilmaantua hoidon alussa, mutta ne usein lievenevät tai poistuvat ajan kanssa. Yleisimpiä haittavaikutuksia ovat vatsaoireet, kuten ripuli, pahoinvointi, vatsakivut ja ruokahaluttomuus.
Edullisin valmiste on Glucophage 500mg.

Maija Mehiläiselle on onnettu sepelvatimotaudin hoitoon Nitro tbl tarvittaessa kipukohtauksen lievittämiseen. Mitä ongelmia hänelle voi tulla lääkehoitoa aloittaessa? Miten lääkettä voi ottaa??
Lääkkeen yleisin haittavaikutus on päänsärky ja joskus voi esiintyä myös uneliaisuutta, huimausta, sydämentykytystä ja kuumosta tai pistelyä suussa.
Tabletti asetetaan liukenemaan kielen alle, poskeen tai ikenen ja huulen väliin. Sitä ei saa murskata tai niellä.

Marevan lääkityksen vaikuttava aine? Onko haittavaikutuksia? Yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa?
Vaikuttava aine on varfariini. Varsinaisia haittavaikutuksia on suhteellisen vähän. Tärkeintä on tarkkailla että lääkkeen pitoisuus veressä pysyisi sopivalla tasolla. Liian suuresta pitoisuudesta kertovat mm. veren ilmaantuminen virtsaan, herkästi ilmaantuvat nenäverenvuodot, mustat ja tervamaiset ulosteet tai ilman selvää syytä ilmaantuvat mustelmat. Ruokavalion suuret muutokset ja alkoholin runsas käyttö saattavat vaikuttaa hoidon tehoon ja turvallisuuteen.
Monet lääkkeet ja rohdosvalmisteet voivat muuttaa Marevanin tehoa, toista lääkettä määrävän lääkärin tulee olla tietoinen Marevanin käytöstä ja asiasta täytyy neuvotella myös apteekissa itsehoitolääkitystä tarvittaessa.

Mitä nesteenpoisto lääkkeitä löydät?
Furesis, Vesix, Spirix, Sparkal, Natrilix, Miloride, Lasix retard, Inspra, Indapamide Orion, Hydrex, Diurex, Diuramin, Amitrid, Spironolactone Orion

Mitä migreenilääkkeitä löydät?
Sumatriptan Accord, Zomig, Zolmitriptan Sandoz, Zolmitriptan Actavis, Sumatriptan Teva, Sumatriptan Sandoz, Sumatriptan Actavis, Stemetil, Relert, Oriptan, Naramig, Migard, Maxalt, Imigran, Almogran, Orstanorm

Potilaalla on Durogesic-depotlaastari? Mitä haittavaikutuksia voi tulla?
Durogeisc on voimakas kipulääke, vaikuttava aine fentanyyli.
Haittavaikutuksia voivat olla mm. uneliaisuus, kiertohuimaus, päänsärky, pahoinvointi, oksentelu, ummetus, yliherkkyys, ruokahaluttomuus, masentuneisuus, ahdistuneisuus, sekavuus, aistiharhat, vapina, heitehuimaus, nope sydämen syke, kohonnut verenpaine, hengenahdistus, ripuli, suun kuivuminen, vatsakipu, liikahikoilu, kutina, ihottuma, punoitus, lihaskouristukset, virtsaamisvaikeudet, väsymys, ääreisosien turvotus, voimattomuus, yleinen sairaudentunne, vilunväristykset

Potilaalla on Buventol-lääke. Onko haittoja?
Lyhytaikainen keuhkoputkia avaava astmalääke.
Haittavaikutuksia voivat olla mm. lievä sydämen sykkeen nousu, sydämen tykytys, vapina, päänsärky, yliherkkyysreaktiot, 
     
Miten Kela korvaa lääkekuluja vuonna 2014?
Erityiskorvausluokat
Alemmassa erityiskorvausryhmässä lääkkeiden kustannuksista korvataan 65% ja ylemmässä 100%. Ylemmän erityiskorvausryhmän lääkkeistä asiakas maksaa kuitenkin asiointikerralla lääkekohtaisen omavastuuosuuden, joka on 3€.

Lääkekatto
Osa lääkekuluista maksetaan itse omavastuuosuutena. Jos saman kalenterivuoden aikana korvatuista lääkkeistä omavastuuosuudet ylittävät 610€, on oikeus lisäkorvaukseen. Vuotuisen omavastuuosuuden eli lääkekaton täytyttyä maksetaan jokaisesta korvattavasta lääkkestä 1,50€.

Viitehankintajärjestelmä = Viitehintajärjestelmä
koostuu viitehintaryhmistä, jotka perustuvat Lääkelaitoksen ylläpitämään luetteloon keskenään vaihtokelpoisista lääkevalmisteista. Viitehintaryhmät määrittää sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimiva lääkkeiden hintalautakunta.
   
3, Mikä on Fimea, EMEA, VALVIRA?
Fimea on lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus, EMEA on Euroopan lääkevirasto, VALVIRA on sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto

4. Tutustu sähköiseen reseptiin. http://www.kanta.fi/eresepti-esittely. Mitä ajatuksia??
Mielestäni hyvä systeemi, ei tarvitse säilytellä itse papereita ja lääkkeet voi hakea mistä tahansa apteekista. Myös hyvä lääkäreille, näkee suoraan mitä lääkkeitä potilaalle on jo määrätty ettei tule yllätyksellisiä yhteisvaikutuksia.

Lähteet:
www.terveyskirjasto.fi
www.laakeinfo.fi


2 kommenttia:

  1. Hyvä Ida!!
    Olet reippaasti ja antaumuksella tehnyt tehtäviä. Olet teoriatiedon sisäistänyt hyvin, toivottavasti saat samat asiat myös käytäntöön ja tenttiin::

    VastaaPoista