Ida Huttunen

Ida Huttunen

perjantai 5. joulukuuta 2014

MITEN OHJAAN?

Miten ohjaat lääketabletin puolittamisessa? 
Jos tabletissa on jakouurre, sen saa puolittaa, muissa tapauksissa täytyy lukea huolellisesti lääkkeen pakkausselosteesta saako tabletin puolittaa vai ei. Puolittamiseen voidaan käyttää puolittajaa tai kotioloissa jakouurteellisen tabletin voi puolittaa käsin.


Suppositorion puolittamisessa?
Pitkittäissuunnassa terävällä veitsellä niin ettei suppositorioon jää teräviä reunoja.

Miten ohjaat enterotabletin ja- kapselin ottamisessa?
Ei saa murskata, jauhaa, puolittaa eikä pureskella. Otetaan vähintään ½h ennen ruokailua tai 2h ruokailun jälkeen istuma-asennossa runsaan veden kera.

Miten ohjaat depottabletin ja -kapselin ottamisessa?
Ei saa murskata, jauhaa, puolittaa eikä pureskella. 

Lääke on mikstuurana. Miten neuvot lääkkeen oton aikuiselle / lapselle annettavaksi?
Mikstuura täytyy sekoittaa hyvin ennen käyttöä. Lääkeaine annostellaan millilitroina mittalusikalla, -lasilla tai 
-ruiskulla. Itse suosittelisin lääkken antoa lapselle lusikalla, ruiskut ja mittalasit tuovat varmasti mieleen pelottavan pahanmakuisen lääkkeen mutta tavallinen lusikka ei.

Lääkkeen anto silmään: Miten annat? Miten ohjaat aikuisen/ lapsen?
Silmätipat: pese kädet ja muista, että silmätippapullon kärjellä ei saa koskettaa silmää tai kättä. Lämmitä kylmää silmätippapulloa tarvittaessa kämmenien välissä ja tiputa 1 tippa silmän alaluomen muodostamaan taskuun.  Sulje silmä jotta tippa levittyy koko silmän sidekalvolle. Paina kevyesti silmanurkkaa noin 30sek, jolloin lääkeaine pysyy silmässä. Jos käytössä on useita eri silmatippoja, vesiliukoinen valmiste annostellaan ensin. Tippojen tiputtamisen välillä tulee olla 5-15min tauko.
Miten annat korvatipat? 
Varmistan että lääke voidaan antaa korvaan ja kyseiselle potilaalle. Tarvittaessa puhdistan korvan. Sekoitan valmisteen ja lämmitän sen kehonlämpöiseksi. Pesen ja desinfioin kädet. Potilaan asetan kylkiasentoon sairas korva ylöspäin. Otan potilaan korvasta kiinni ja vedän korvanlehteä varovasti: alle 3-vuotiailla alas ja taaksepäin ja yli 3-vuotiailla ylös ja taaksepäin. Toisella kädellä tiputan tipan korvakäytävään niin ettei pullon kärki osu korvaan. Liikuttelen korvanlehteä jotta lääkeaine menee perille. Potilaan tulee olla makuulla vähintään 5min jotta lääkeaine ei valu pois korvasta. Korvakäytävän suulle voi laittaa pumpulia tai apteekista saatava panta estämään lääkeaineen valumista pois.

Miten ohjaat asiakasta laittamaan itselleen korvatipat?
Lämmitä korvatippapulloa hetki käsien välissä. Aseta pää kallelleen tai mene makuulle niin että sairas korva on ylöspäin Tiputa tippa korvakäytävään niin ettei pullon kärki osuisi korvakäytävään. Liikuttele korvanlehteä ja ole sairas korva ylöspäin 5min jotta lääkeaine ei valu pois korvasta.

Linimentin käytön ohjaus?
Linimentti hierotaan kevyesti suoraan kipualueelle ja kädet pestään huolellisesti tämän jälkeen jottei ainetta jäisi käsiin. (omista kokemuksista suosittelen kumihanskojen käyttöä varsinkin kylmäävien linimenttien hieromisessa, koska vaikka kädet pesee jää sormien väliin inhottava kylmän tunne)

Miten laitat asiakkaalle nenätipat? Miten ohjaat häntä?
Ensin pyydän potilasta niistämään ja asettumaan vuodelepoon, pää taivutettuna taaksepäin. Voi käyttää esim. pientä tyynyä niskan alla. Pesen ja desinfioin kädet. Täytän pipetin sopivalla lääkemäärällä ja asetan pipetin juuri nenäsieraimen sisäpuolelle ja annan pipetistä lääkemäärän. Potilas ei saa välittömästi lääkkeen annon jälkeen pyyhkiä nenää tai niistää. Pään asento täytyy säilyttää  taivutettuna ainakin 5min lääkkeenannosta jotta lääkeaine kerkeää imeytyä. 

Miten ohjaat inhaloitavan lääkkeen käytön?
Limat yskitään pois hengitysteistä. Inhalaatiosumuttimen suojus poistetaan ja sumutinta ravistellaan, jotta lääkeaine ja ponneaine sekottuu. Tukeva ote sumuttimesta peukalolla ja etusormella. Keuhkot puhalletaan tyhjiksi ja asetetaan tämän jälkeen sumuttimen suukappale tiukasti hampaiden väliin ja huulet sen ympärille. Potilas hengittää syvään sisään ja painaa säiliötä etusormella heti sisäänhengityksen alkaessa ja jatkaa sisäänhengitystä niin pitkään, kunnes keuhkot ovat täynnä ilmaa. Sitten hengitystä pidätetään 10 sek. Tämän jälkeen voi hengittää ulos nenän kautta. Potilas huuhtelee suun vedellä ja sylkee veden pois.

Asthma Inhaler
www.freeimages.com

Lääkelaastarin käyttö ja sen ohjaus?
Kiinnitetään puhtaalle, kuivalle ja karvattomalle ihoalueelle pakkausselosteen mukaisesti. Parhaita kiinnityspaikkoja on rintakehä, olkavarsi ja lanneselkä, koska näillä alueilla iho ei veny paljoa. (Estrogeenilaastaria ei saa kiinnittää lähelle rintoja mahdollisen maitorauhasvaikutuksen vuoksi) Laastari kestää ihon kastelun ja uimisen mutta hikoilu ja kuumuus voivat lisätä paikallisesti ärsyttävää vaikutusta sekä lääkeaineen imeytymistä. Laastaria ei tule kiinnittää aina samaan paikkaan, jotta vältytään ihoärsytykseltä. Laastariin merkitään milloin se on kiinnitetty (pvm ja kellonaika). Laastaria ei saa puolittaa eikä rikkoa. Poistetussa laastarissa on vielä lääkeainetta, joka on huomioitava laastarin hävittämisessä.

Miten ohjaat peräpuikon ja emätinpuikon käytön?
Potilaalle kerrotaan, mitä lääkettä annetaan ja miksi sekä miksi lääke annetaan peräsuoleen. Potilasta pyydetään siirtymään vasempaan kylkiasentoon polvet koukistettuina. Laitetaan tehdaspuhtaat käsineet käteen ja avatan peräpuikko suojakuoresta sekä liukastetaan se vaseliinilla tai perusvoiteella. Potilaan pakarat vedetään erilleen ja peräpuikko työnnetään peräsuoleen hiukan ylöspäin ja eteenpäin mahdollisimman pitkälle. 
Emätinpuikko asetetaan työntämällä sitä ylös ja taaksepäin n. etusormen syvyyteen. Joissakin pakkauksissa on mukana asetin, jonka avulla emätinpuikko vedetään emättimeen. Laittamisen jälkeen, potilaan tulee olla hetki paikoillaan jotta emätinpuikko sulaa ja imeytyy. 

Lähde:
Turvallisen lääkehoidon perusteet, Minna Taam-Ukkonen, Susanna Saano WSOYpro Oy 2011

2 kommenttia: