Ida Huttunen

Ida Huttunen

keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

KYRÖSKARTANON KASVATIT

Katsoin dokumentin joka kertoi Kyröskartanon nuorten arjesta, olin kertaalleen sen jo katsonut mutta katsoin sen nyt uudestaan ns. lähihoitajan näkökulmasta.
Näen juuri tällaisen paikan omana tulevana työkenttänäni, tai ainakin sitä kohti pyrin opintojani suuntaamaan, koska nuorissa on tulevaisuus ja tässä maailmassa on liian vähän ihmisiä jotka heitä ymmärtää ja haluaa auttaa - monet kun suhtautuvat nuorisoon hyvinkin negatiivisesti.

Dokumentin nuoret olivat kapinoivia mutta välillä myös hyvin myönteisiä uusia juttuja tai arkisia askareita kohtaan. Tein havainnon että se ainakin joissain tapauksissa riippui ohjaajan tavasta työskennellä - oliko ohjaaja kannustava vai käskevä. Rajojen rikkominen oli nuorille ehkäpä se juttu mikä antoi "kipinää" ja jännitystä elämään, kun sitä ei päihteistä saanut kartanolla ollessa. Tämän saman kipinän he varmaan jossain vaiheessa löytävät kuitenkin myös muusta tekemisestä, kun löytyy se oma juttu.
Syy-seuraus näytteli pääosaa siinä mitä nuorille opetetaan, jos karkailee-vapautta rajoitetaan, jos käyttäytyy sopimattomasti-lopetataan tekeminen.
Oli hienoa että nuoret osallistuivat kartanon töihin, voi olla että sitten tulevaisuudessa kun muuttaa omaan pikkuyksiöön, ei kotityöt siellä tunnu niin "raskailta" kun on tottunut tekemään vähän enemmän. Hevoset tietenkin pisti silmääni heti, (vaikka yksi hevosista toimikin karkupelinä) on erittäin hienoa että sielläkin oli ymmärretty hevosen merkitys kuntoutuksessa, hevonen ei kiertele eikä kaartele vaan antaa toiminnasta suoran palautteen ja hevoselle voi purkaa huolensa - se ei niitä varmasti kerro eteenpäin.. jne voisin tästä puhua loputtomiin mutta jätetään se tulevaisuuteen..

Kiinnostavaa olisi vielä tietää, miten nuoria opetetaan kouluaineissa ja enemmän kuntoutuksen muodoista esim miten hevoset mukana ja onko jotain muita toimintatuokioita, kerhoja yms ja millainen päivärytmi heillä on.. Toivotaan että kysymyksiin tulee joskus vastaus!

www.yle.fi

1 kommentti: